De tandarts

Een tandarts is iemand die tandheelkunde gestudeerd heeft. Tandartsen volgen een universitaire opleiding. Deze opleiding heeft een studieduur van 6 jaar en kan gevolgd worden aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen.

Om in Nederland hun beroep te mogen uitoefenen moeten tandartsen zich registreren in het BIG-register. Ook moeten tandartsen op grond van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (WKCZ) aangesloten zijn bij een klachtencommissie. De meeste tandartsen zijn aangesloten bij de klachtencommissie van hun beroepsorganisatie. Tandartsen die niet aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie moeten zich individueel bij een klachtencommissie aansluiten. De twee beroepsorganisaties voor tandartsen in Nederland zijn de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

 

Wat doet een tandarts?

Bij een tandarts kunt u terecht voor bijna alle tandheelkundige behandelingen. Zoals voor een controleonderzoek, het vullen van gaatjes, uitgebreide wortelkanaalbehandelingen en het plaatsen van een gebitsprothese.